Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

   

 NYÚLTARTÓKNAK

 ki tartson?

 egészségvédelem

 takarmányozás

 küllemápolás

 MANCSOK

 ELSŐSEGÉLY (ÚJ)

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

Ki tartson nyulat?

 

A nyúl nem húsvéti ajándék! Élő-, érző lény, amit nem lehet eldobni. Emellett bűbájos állatka, a tartása jól beilleszthető a legtöbb család életébe. Mielőtt belevág a beszerzésébe, szeretnénk a figyelmébe ajánlani néhány szempontot:

 • A házinyúl sok szempontból közel áll a vad rokonaihoz. Rendkívül aktív, ezért sok helyre és mozgástérre van szüksége. Akkor a legegészségesebb, ha nagy kifutója van vagy legalább napi néhány órát szaladgálhat a ház körül. A vadnyúl kolóniákban él, ezért szociális lény. A házinyúlnak is szüksége van a társaságra, ami lehet Ön és a Családja vagy lehet egy másik nyúl, de leginkább mindkettő. És az is a vadnyúltól ered, hogy mint minden áldozat állat, a házinyúl félénk, csendes életet él. Nem szereti, ha nekiesnek vagy felemelik. Elnyerhető a bizalma, de az időbe kerül.

 • Ha kertben tartja, akkor a ragadozóktól védett helyen állítsa fel a ketrecet vagy az legyen olyan erős, hogy megvédje a lakóit a rókák, a kutyák és a macskák támadásaitól. Ne egyedül éljen a nyuszi és napközben engedje néhány órára szabadon a kertben őket. Készüljön fel arra, hogy kárt tehetnek a kedvenc növényeiben. Ha így tartja, akkor a nyúl általában bizalmatlan marad.

 • Lakásban is tarthatja, hiszen a nyúl nagyon tiszta állat és az ivartalanítottak megtaníthatóak arra, hogy az alomanyagukra ürítsenek. Ha sokat tud foglalkozni vele, akkor tarthat egyet is, de jobb ha legalább kettő nyuszit tart. Készüljön fel arra, hogy különösen a fiatal nyulak okoznak némi kárt a bútorokban.

 • Akárhol is tartja, a nyúl egész életében Önre szorul majd. Ez azt jelenti, hogy sok szeretetre és gondosságra lesz szüksége, amiről akkor is gondoskodnia kell, ha elutazik.

 • A nyúltartás anyagi terhet is jelent. A nyúl olcsó ugyan, de a háza tetemes költség lehet. Rendszeresen kell etetni és ugyanúgy szüksége lesz állatorvosi kezelésekre (védőoltásra, ivartalanításra stb.), mint a többi háziállatnak.

 • A nyulak átlag 7-10 évet élnek. Ez azt is jelenti, hogy ha a gyermekeinek veszi, akkor azok esetleg már rég családot alapítanak és elköltöznek, amikor a nyuszi még mindig él.

 • A nyulak általában nem jönnek ki jól a gyermekekkel. Esetenként karmolnak és harapnak is. Nagyon ritkán tűrik az ölelést. Nem szeretik, ha felkapják őket és könnyen gerincsérülést kapnak, ha leesnek vagy leugranak. A nagyobb testű némileg fajták jobban viselik a gyerekeket, de ha együtt vannak, akkor felügyelni kell őket és visszafogottságra kell tanítani a gyermekeket.

Ha az elmondottak után is úgy érzi, hogy nyulat szeretne, szerezze be!

© MANCSOK

zzzzzz